PROGRAMMA'S
The Klezmer Society biedt elk seizoen een aantal nieuwe programma's aan. Dit seizoen bieden we maar liefst vier programma's aan. Altijd is klezmermuziek en de Jiddische wereld de basis en inspiratie, maar de toon, bezetting en doelgroep varieert. Met de komst van Elianne van Ee verwelkomt The Klezmer Society niet alleen een bijzonder gedreven accordeoniste, maar ook haar Jiddische zangcapaciteiten maken de programma's nog rijker.
Dos Klezmer Shifl
Een gloednieuw klezmer-programma met traditionele stukken, maar ook met nieuw geschreven werken. Dit wordt afgewisseld met mooie en soms onverwachte teksten. Accordeoniste en zangeres Elianne van Ee zingt een aantal prachtige Jiddische liedjes, waaronder Sapozkelekh en het nieuw gecomponeerde stuk Mameloshn, dat bestaat uit lieve woordjes die ouders aan hun kinderen zeggen. Het titelstuk Dos Klezmer Shifl is een prachtige suite bestaande uit bijdrages van alle bandleden. De Beregovski suite is een ode aan de Oekraïense musicoloog Beregovski, die een schat aan klezmermelodieën heeft opgetekend. Opvallend is de Satmar Waltz, een bijna westers aandoende wals, die ook te horen is in de Netflix serie Unorthodox. In prachtige lied Zay Gezunt wensen we je niet alleen een goede gezondheid, maar nemen we ook afscheid. bedankt voor het luisteren!
Shura Lipovsky & TKS
The Klezmer Society, Nederlands toonaangevende klezmerband nodigt zangeres Shura Lipovsky uit. Shura Lipovsky doet de Jiddische en Ladino cultuur herleven en is daarin wereldwijd een sleutelfiguur. The Klezmer Society brengt samen met deze internationaal gerenommeerd vertolkster van het Jiddische lied een bezield programma met meeslepende en indringende liederen, die het hart van
de joodse cultuur raken.
Shura Lipovsky zingt in dit programma traditionele liederen uit de Sefardische en Jiddische cultuur, beide minderheidsculturen binnen het jodendom.
The Klezmer Society voelt zich samen met Shura Lipovsky als een vis in het water in dit nieuwe programma. De musici omarmen de Jiddische liederen -en die van de Sefardische cultuur- als hun eigen verloren kinderen. Ze nemen het publiek mee in hun wereld: een wereld die veel verder gaat dan de muziek alleen.
Waar is Bram Polak?
Familievoorstelling
Een muziek-vertelvoorstelling voor de hele familie. Over Bram Polak, een heel gewoon Nederlands jongetje. Hij spaart voetbalplaatjes, kijkt af en toe The Voice . Hij heeft ook een zusje, een vader, een moeder, een hond en een abonnement op de Donald Duck. Doodnormaal dus.
Maar wat is er nou met Brams vader? Die is niet zo doodnormaal… Brams vader is een grote Friese man, met een stok. Bijna elke vrijdagavond na het eten gaat hij naar zolder. ‘Papa, wat ga je doen?’ vraagt Bram. Maar vader zegt niets…
Een spelend ensemble en een publiek dat rustig luistert… daar is The Klezmer Society niet zo van. De muziek
is zo aanstekelijk en uitnodigend, dat je wel mee moét doen. Voor grote én kleine muziekliefhebbers is dit Klezmer Doe-concert een waar feest. Niet alleen de muziek zelf, maar ook alles er omheen: de verhalen, het samen zingen, klappen en dansen, het optreden van de jonge workshopdeelnemers mét de musici van The Klezmer Society:
Wie niet weg is wordt gezien Schoolvoorstelling
“Mama, waarom hebben wij zo weinig familie?”
Toen ik zes was, kreeg ik van mijn ouders een heel klein viooltje.
Toen ik zeven was, wist ik al dat mijn moeder iets had meegemaakt dat zó groot was, dat ik er geen vragen over mocht stellen. Toen ik dertien was, kreeg ik van mijn moeder Ida Vos een stapel papier. Het was een manuscript en ik was de eerste lezer. “Hierin staan alle antwoorden”, zei ze. Ik las het in één nacht uit. Toen wist ik eindelijk wat er met mijn familie was gebeurd.
Gelukkig is er ook heel veel mooie en vrolijke muziek, waardoor het verhaal een stuk lichter aanvoelt. Speciaal voor deze voorstelling is een aantal prachtige nieuwe klezmercomposities geschreven.
Bert Vos: viool, verteller
Iefke Wang: viool, Ida Vos
Erica Roozendaal: accordeon, Rachel Hartog
Regie: Eric Borrias
Met dank aan Maror voor financiele steun.