top of page

zo 23 apr

|

Amsterdam

Dos Klezmer Shifl in Artis

Herdenken en vieren met prachtige oude en nieuwe klezmermuziek, Jiddisje liedjes, haiku, gedichten en verhalen over Joods Artis.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Dos Klezmer Shifl in Artis
Dos Klezmer Shifl in Artis

Tijd en locatie

23 apr 2023, 11:00

Amsterdam, 1018 CZ Amsterdam, Nederland

Over het evenement

DOS KLEZMER SHIFL IN ARTIS

Herdenken en vieren met prachtige oude en nieuwe klezmermuziek, Jiddisje liedjes, haiku, gedichten en verhalen over Joods Artis.

THE KLEZMER SOCIETY

Kaarten: €10,-

Nederlands toonaangevende klezmerband, The Klezmer Society, stelt op verzoek van de KamuKoza serie een bijzonder programma samen, dat prachtige Joodse muziek combineert met verhalen over Joods Artis. Violist en bandleider Bert Vos leest bovendien gedichten en haiku van zijn moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit programma gaat verder dan herdenken of het vieren van de bevrijding. Het brengt een ode aan het leven zélf! Het rijke en soms bizarre leven, waar blijdschap en verdriet hand in hand gaan. En dat hoor je terug in de klezmermuziek die moeiteloos varieert tussen mineur en majeur, oy gevalt en freylekh, wanhoop en hoop.

In het programma Dos Klezmer Shifl in Artis hoort u o.a. de suite Dos Klezmer Shifl, gebaseerd op het verhaal van het schip van celliste Eva van de Poll, dat op de Amstel ligt. De bandleden kwamen tijdens de pandemie op dit schip bij elkaar, om te repeteren, te componeren en om elkaar te steunen. Elk bandlid schreef een deel van deze suite.

In het liedje Mameloshn klinken lieve Jiddisje woordjes die ouders aan hun kinderen zeggen.

Het liedje Zayt Gezunt gaat over afscheid nemen :” Vaarwel, morgen vertrek ik. Ik heb voor mijzelf een pak genaaid en ik heb mijn haren afgeknipt. Ik heb mijn afscheidsbrief al geschreven. Morgen zal ik ver weg zijn, ergens op een schip”.

Bert’s Simkhes Suite bestaat uit vrolijke stukken die Bert Vos schreef voor ‘simkhes’ (festiviteiten) van zijn vrienden. Je maakt een khoppe (huwelijk) en een bar-mitswah (meerderjarigheidsviering) in het klein mee.

Bert Vos - viool en verteller

Iefke Wang - viool en poyk

Elianne van Ee - zang en accordeon

Eva van de Poll - cello en poyk

———————————————————————————————————————————

Een schip vol dromen

vaart van toen naar nu en ik

moet hun veerman zijn

Ida Vos

Deel dit evenement

Evenementgegevens: Events
bottom of page